شیوع آبله میمونی در بیش از ۲۰ کشور جهان، نگرانیهایی برای مقامات بهداشتی کشورها و مردم ایجاد کرده اما روشهایی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که تا روز گذشته گزارشهایی مبنی بر شناسایی نزدیک به 200 مورد ابتلا به بیماری آبله میمون در بیش از 20 کشور دریافت کرده است. این نهاد بینالمللی با این حال همهگیری آبله میمون در بین انسانها را «قابل کنترل» توصیف کرده است.
روز گذشته وزارت بهداشت ایران نیز از شناسایی 6 مورد مشکوک آبله میمونی در کشور و منفی شدن تستهای اولیه سه نفر از آنها خبر داد.
آبله میمونی چیست؟
عامل آبله میمونی، نوعی ویروس است و دلیل نامگذاری آن این است که نخستین بار در سال 1958 در میان میمونهایی شناسایی شد که برای تحقیقات و پژوهش نگهداری میشدند. این بیماری بعدها در سال 1970 میلادی در انسان نیز مشاهده شد.
آبله میمونی ظرف چند هفته بهبود پیدا میکند؟
آبله میمونی یک بیماری به اصطلاح "خود محدودشونده" است؛ به این معنا که علائم آن به طور خودبهخودی معمولاً ظرف 2 تا 3 هفته از بین میرود.
علائم آبله میمونی چیست؟
نشانه معمول این بیماری، دانههای پوستی همراه با تاول در صورت، دست، پا، دهان و اندام تناسلی است. این دانهها ممکن است با تب، احساس ناراحتی یا ناخوشی، سردرد، خستگی و تورم غدد لنفاوی همراه باشند. بروز دانههایی در ناحیه تناسلی در طغیان کنونی این بیماری بیشتر گزارش شده است.
دوره نهفتگی بیماری آبله میمون چه قدر است؟
دوره نهفتگی بیماری آبله میمون (از زمان ورود ویروس به بدن تا بروز علائم بیماری) 5 تا 10 روز است. تا زمانی که کسی نشانههای بالا را دارد میتواند بیماری را به دیگران منتقل کند.
سرایت بیماری چگونه است؟
این بیماری به راحتی بین افراد سرایت نمیکند اما با ارتباط مستقیم با فرد مبتلا، ممکن است افراد سالم هم به آن مبتلا شوند.
از جمله راههای انتقال بیماری میتوان به تماس با دانههای پوستی، مایعات بدنی، آب دهان و قطرکهای تنفسی(تماس رو در روی طولانی)، تماس فرد با لوازم شخصی فرد مبتلا مانند حوله یا روتختی و آمیزش جنسی اشاره کرد.
راه پیشگیری از ابتلا به آبله میمون چیست؟
هرکس که با فرد مبتلا تماس نزدیک داشته باشد ممکن است به این بیماری دچار شود. پرهیز از تماس پوست به پوست یا ارتباط رو در رو با افراد دارای علائم، آمیزش جنسی ایمن (پایبندی به حریم خانواده و استفاده از کاندوم) و تمیز نگه داشتن دستها از جمله روشهای پیشگیری از ابتلا به آبله میمون است.
ون با وجود ویروس کرونا و احتمال شیوع بیماری آبله میمون، این احتمال برای به وجود آمدن ویروس با سویه جدیدتر مطرح بوده، به همین خاطر توصیه میشود از هماکنون واکسن و تجهیزات لازم تهیه و تامین شود.
وی با اشاره به گرانیها و پرکشیدن مواد غذایی ضروری از سفره مردم، اظهار داشت: این احتمال وجود دارد که به دلیل ضعف سیستم ایمنی و بی توجهی به بهداشت فردی و اجتماعی، بیماریهای عفونی مانند آبله میمون، کرونا، سرخک و غیره شیوع بیشتری پیدا کنند.
دکتر خسرونیاگفته است که آبله میمون از نظر علائم شباهتهایی به آنفلوانزا دارد ولی با بدن درد، لرز، تب، استخوان درد شدید، به خصوص با تورم غدد لنفاوی گردن و دستها همراه است. چون بیمار سخت درگیر میشود و گاهی منجر به مرگ میشود.
ی تاکید کرد: هنوز داروی خاصی برای این بیماری در نظر گرفته نشده ولی مهمترین اقدام رعایت نکات پیشگیرانه، بهداشت فردی و زدن ماسک است.
او با هشدار نسبت به اینکه هنوز ویروس کرونا از کشورمان خارج نشده است، گفت: این انتظار برای عود و شیوع مجدد کرونا وجود دارد به همین خاطر توصیه میشود افرادی که واکسن کرونا تزریق نکردهاند حتما در اولین فرصت اقدام کنند و در صورت لزوم دز سوم و حتی دز چهارم را نیز تزریق کنند.
همچنین علاوه بر رعایت بهداشت فردی و اجتماعی سیستم ایمنی بدن خود را نیز با تغذیه مناسب تقویت کنند.
رئیس جامعه پزشکان داخلی ایران تصریح کرد: از آنجایی که بیماری آبله میمون در جوندگان بهویژه موش نیز قابلیت گسترش دارد، باید از تماس با اینگونه جانوران خودداری شود. شستن دستها و ماسک زدن مهم است و باید از خوردن غذا و آبی که احتمال آلودگی دارد، اجتناب کرد.
منبع ؛ خبرگزاری تسنیم و تجارت نیوز
تدوین ؛ دکتر امیر فلاح نژاد